Mag de buurman in je tuin?

Je hebt het ongetwijfeld al gelezen in de pers. Vanaf 1/09/2021 treedt het nieuwe goederenrecht in werking.
Vanaf 1/09/2021 heb je het recht om je bal of verdwaalde kat te gaan zoeken in de tuin van je buren.
Ook kan je vanaf die datum een kraan of een stelling in de tuin van je buurman plaatsen als dit noodzakelijk is om herstellingswerken uit te voeren aan je woning.

Dat deze nieuwe wetgeving impact kan hebben op je dagelijks leven, werd door de kranten al duidelijk gemaakt. Maar is het wel allemaal zo eenvoudig en eenzijdig als het wordt voorgesteld?

Op een mooie zomerdag wil je in je tuin genieten van de rust en de zon.
Plots staat je buurman, zonder aan te bellen, voor je.
Hij is op zoek naar de voetbal die in jouw tuin zou zijn beland.
Je buurman loopt zomaar je tuin in.


Als we sommige artikels in de pers mogen geloven, kan dit zomaar en ben je dus best constant op je hoede. De realiteit is genuanceerder.

Alhoewel niet wettelijk vastgelegd, blijven de (ongeschreven) regels van fatsoen en redelijkheid vanzelfsprekend gelden. Zo verwittig je normaal gezien eerst of je belt eerst aan. Je loopt niet ineens door naar de tuin. Dit is ook hoe de wetgever het volgens ons bedoelt. Daarnaast moet het goed van de buurman per ongeluk in jouw tuin beland zijn en mag hij niet langer blijven dan noodzakelijk is. Zodra hij de bal heeft, moet hij dus weer naar huis.
 
Als de buur zijn badmintonpluimpje, bal of huisdier komt vragen, moet je niet zomaar direct ‘ja’ zeggen. Je mag altijd voorstellen het pluimpje zelf te halen en het aan hem te geven.
Je kan ook weigeren. Maar door de nieuwe wetgeving heeft de buurman wel het recht om toch zijn goed dat in jouw tuin terecht is gekomen terug te halen. Hij kan dus de politie bellen als je hem dat recht ontzegt. Ook als je niet thuis bent, mag de buur je tuin betreden.
 
Belangrijk is wel dat de buurman je tuin op een ‘niet-hinderlijke’ wijze betreedt. De omheining beschadigen om een bal te gaan halen, is dus niet oké. Als de buur je tuin niet in kan zonder schade aan te richten, dan moet hij wachten tot je thuis bent.
 
Indien de buur toch schade berokkent, dan moet hij de schade vergoeden of herstellen. Het feit dat hij in zijn recht was om je tuin te betreden, doet hier geen afbreuk aan. Natuurlijk moet je als eigenaar wel kunnen bewijzen dat het je buurman was die de schade heeft berokkend. Evident zal dat niet zijn.
 

Wat als je hond de buurman zou bijten?

En wat als de buur besluit zijn badmintonpluimpje te komen halen en je waakhond hem een lesje leert?
Hier heeft de wetgever geen antwoord op.
Als eigenaar van een hond ben je enerzijds aansprakelijk voor de schade die je hond veroorzaakt. Anderzijds zorgt een hond, net als een omheining, dat je tuin niet toegankelijk is en moet de buurman dus wachten op jouw thuiskomst.
Een hele kluif voor de rechtspraak en rechtsleer.

Stel je vraag aan een advocaat
Uw advocaat bij schade

Wij kunnen u helpen met een eerste gratis advies.

mening van een advocaat advies gratis

Wacht niet en vraag nu al vrijblijvend advies over "ongeval en schade", "lichamelijke schade", "verdachte en slachtoffer", "mijn gezin, familie en ik", "tussenkomst van mijn verzekering", "reisannulatie/vluchtannulatie"

Neem contact op ...