Vragen over VLUCHTMISDRIJF?

3 vragen over vluchtmisdrijf

VLUCHTMISDRIJF vragen straf weggereden gevlucht niet ter plaatse gebleven politie

In een vergelijkende studie tussen 8 Europese landen werd aangetoond dat er bij 1 op de 25 dodelijke ongevallen sprake is van vluchtmisdrijf.

Bij een letselongeval gaat het zelfs over 1 op de 10 gevallen. Een hallucinant cijfer. Nochtans wordt vluchtmisdrijf steeds ernstig vervolgd. 

 

1. Wat is vluchtmisdrijf?

Zoals elke juridische term bepaalt de wet wat er verstaan wordt onder vluchtmisdrijf. In dit geval is dat artikel 33, § 1 van de verkeerswet:

 

1° elke bestuurder van een voertuig of van een dier die, wetend dat dit voertuig of dit dier oorzaak van, dan wel aanleiding tot een ongeval op een openbare plaats is geweest, 2° hij die wetend dat hij zelf oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest...de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is.

 

Een hele boterham. Het komt erop neer dat er sprake is van vluchtmisdrijf wanneer jij de oorzaak of aanleiding bent van een ongeval en je daarbij de plek van het ongeval verlaat. Ben je dus zelf niet betrokken in bijvoorbeeld een botsing, maar was jouw manoeuvre wel de aanleiding, wordt jouw wegrijden aanzien als vluchten. 

 

Je merkt onmiddellijk dat er ernstige straffen gekoppeld worden aan een dergelijke zware overtreding. Uiteraard riskeer je naast een ernstige boete ook een rijverbod. Je wordt hoe dan ook gedagvaard om te verschijnen voor de politierechtbank. Je laat je dus best begeleiden en verdedigen door een advocaat.
 

 

2. Is er slechts sprake van vluchtmisdrijf na een ongeval met lichamelijke schade?

Het is niet zo dat er enkel sprake is van vluchtmisdrijf wanneer er gewonden zijn. Rij je bijvoorbeeld tegen een geparkeerde wagen, tegen een slagboom of een paaltje en rij je weg, bega je vluchtmisdrijf. Ook al ben je uitgestapt om de schade te bekijken of zie je niemand ter plaatse om een aanrijdingsformulier in te vullen.


 

3. Pleeg ik vluchtmisdrijf als er niemand in de buurt is?

Ben je ’s nachts tegen een muurtje gereden bij het parkeren of raakte je een andere auto met je autodeur? Dan is het vaak moeilijk om de eigenaar in kwestie te vinden. Er wordt dan vaak een naamkaartje achtergelaten. Of je keert de dag erna terug om je gegevens te delen. Zelfs dan pleeg je in principe vluchtmisdrijf, want je onttrekt je aan de vaststellingen. Vluchtmisdrijf is met andere woorden een onmiddellijk aflopend misdrijf. Blijf dus ter plaatse zodat alle nodige vaststellingen kunnen plaatsvinden. Als er niemand in de buurt is, contacteer dan zeker de politie.

 

Wacht niet! Stel je vraag nu al
Uw advocaat bij schade

Wij kunnen je helpen met een GRATIS ADVIES.

mening van een advocaat advies gratis

Vraag nu al vrijblijvend advies over "ongeval en schade", "lichamelijke schade", "verdachte en slachtoffer", "mijn gezin, familie en ik", "tussenkomst van mijn verzekering", "reisannulatie/vluchtannulatie"

Neem contact op ...

voorkomen voor de rechtbank zitting advocaat