Verkeersongeval in het buitenland? Wat moet ik doen? Ongeval met de auto in het buitenland

auto ongeval in het buitenland

Wat moet ik doen als ik betrokken raak in een ongeval in het buitenland?

Nakijken of je een aanvullende waarborg "Bijstand Voertuig" afgesloten hebt?
Dan kan je in de meeste Europese landen rekenen op hulp na een auto-ongeval.
Indien het nodig is, laat de bijstandsverlener je auto slepen en regelt ze het vervoer van de inzittenden en vergoedt ze je hotelkosten.
Ook je verzekering BA AUTO bevat meestal een luik bijstand bij ongeval, maar dit is afhankelijk van wat je verzekeringscontract precies dekt.
navragen even navragen kost je nietsKijk goed na in je polis BA AUTO in welke landen de "bijstand ongeval" van toepassing is!

Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is dit een "gratis waarborg bijstand na ongeval" in de BA AUTO. Opgelet: dit kan HEEL BEPERKT zijn zoals in dit voorbeeld:

Wanneer uw voertuig naar aanleiding van een ongeval in België, Groothertogdom Luxemburg of in de landen grenzend aan België binnen een straal van 25 km van de landsgrens, niet meer rijklaar is, dan is er bijstand in uw verzekering BA AUTO.


In dit geval dien je dus een bijkomende waarborg "Bijstand Voertuig" te onderschrijven als je met het voertuig in het buitenland rijdt! (BUITEN een straal van 25 km van de landsgrens in dit voorbeeld)


Net zoals in België vul je bij een verkeersongeval in het buitenland het Europese aanrijdingsformulier (EAF) in.
De structuur van het formulier is overal in Europa hetzelfde, of je nu in Nederland, Frankrijk, Italië of Spanje bent.
Als je bijvoorbeeld in Spanje een aanrijdingsformulier moet invullen, dan kun je meevolgen op uw Nederlandstalig formulier om te zien wat de Spaanse woorden betekenen.

Hier de link om de aanrijdingsformulieren in het Frans, Duits, Engels, Spaans, Portugees, Italiaans, Pools en Tsjechisch te downloaden in pdf.
Aanrijdingsformulier in het NEDERLANDS - Europees aanrijdingsformulier
Aanrijdingsformulier in het FRANS - Constat amiable d'accident automobile
Aanrijdingsformulier in het DUITS - Verkehrsunfallbericht
Aanrijdingsformulier in het ENGELS - European Accident Statement
Aanrijdingsformulier in het SPAANS - Declaracio Amistosa de Accidente

Aanrijdingsformulier in het PORTUGEES - Declaração amigável de acidente automóvel
Aanrijdingsformulier in het ITALIAANS - Constatazione amichevole di incidente
Aanrijdingsformulier in het TURKS - Kaza Raporu
Aanrijdingsformulier in het POOLS - Wspólne oświadczenie o zdarzeniu drogowym
Aanrijdingsformulier in het TSJECHISCH - Záznam o dopravní nehodě

Het ingevulde aanrijdingsformulier stuur je onmiddellijk door naar je verzekeringsmaatschappij.

Hoe zal mijn schade die ik geleden heb in het buitenland vergoed worden?

Als je een omniumverzekering hebt, wordt de materiële schade aan je voertuig vergoed door je eigen omniumverzekeraar.
Je lichamelijke schade wordt vergoed door de eventuele optionele waarborg "bestuurdersverzekering" als je deze onderschreven hebt. Deze verleent tussenkomst voor je lichamelijke schade of je nu in fout bent of in recht speelt dan geen rol.

Heb je geen omniumverzekering of bestuurdersverzekering, en is de tegenpartij aansprakelijk, dan kan je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekeraar om een schadevergoeding trachten te verkrijgen bij de BA autoverzekering van de tegenpartij.

Wat als de buitenlandse tegenpartij geen verzekering heeft?

Bij een ongeval in het buitenland haal je er best altijd de politie bij. Die zal de omstandigheden vaststellen waarin het ongeval is gebeurd, en van beide partijen een verklaring afnemen. Vraag een kopie van het proces-verbaal. Op die manier kan je achteraf bewijzen dat je in recht was. Rijden zonder een BA autoverzekering is een zware overtreding in alle landen van de Europese Unie.

Als je een omniumverzekering hebt, wordt de materiële schade aan je voertuig vergoed door je eigen omniumverzekeraar. Je lichamelijke schade wordt vergoed door je bestuurdersverzekering indien je deze extra waarborg onderschreven hebt.

Heb je geen omnium- of bestuurdersverzekering, dan kan je met behulp van je rechtsbijstandsverzekeraar aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Je verzekeraar zal ook trachten om een schadevergoeding voor jou te bekomen.

navragen even navragen kost je nietsEven navragen hier, kost je niets! Ongeval in fout of in recht?

In fout of niet, het kan een groot verschil uitmaken.
Advocaten zoeken voor u uit wie aansprakelijk is voor de schade.

Bezorg het europees aanrijdingsformulier (EAF) en/of andere informatie (foto’s, strafdossier, verklaringen, …) zodat we een globaal zicht krijgen op de juiste omstandigheden van het ongeval.

Stuur het door via ons contactformulier "Wie is in fout bij een ongeval?" en je krijgt een gratis advies over de aansprakelijkheid (klik hier voor een advies). Een team van advocaten, allemaal "specialist in verkeersrecht", staat klaar om u verder te helpen. Zij bestuderen gratis uw dossier en binnen de 24u (tijdens werkdagen) ontvangt u een eerlijk antwoord.
aanrijdingsformulier in fout in recht 50/50 verdeling aansprakelijkheid
 
mijn auto verkopen op internet - tweedehands - 2dehands auto te koop