Een nieuwe auto kopen

Kijk, vergelijk en controleer

Wil je een nieuwe auto kopen, stel dan een budget voorop en vraag verschillende offertes. Onderhandel ook over de prijs. Hier vind je nog meer tips, onder andere hoe je korting kunt krijgen op de autoverzekering voor je nieuwe auto.

 

Welk type?

 

Welk type auto heb je nodig: een gezinswagen met lekker veel ruimte, een stevige terreinwagen, een vrijetijdsauto met sportieve kenmerken, een klein autootje voor zoon of dochter,…
Maak ook uit welk type brandstof het meest geschikt is. Houd bovendien rekening met de trajecten die je aflegt. Voor korte verplaatsingen in de stad is een kleine auto handiger en heb je ook een minder krachtige motor nodig dan voor verre ritten.
Wist je trouwens dat je een korting op je autoverzekering kan krijgen als je per jaar een beperkt aantal kilometers rijdt? 

 

Leg het budget vast dat je maximaal aan je auto wilt spenderen. Houd daarbij niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met de eenmalige belasting op inverkeerstelling (BIV), de jaarlijkse verkeersbelasting, het verbruik van je auto, het onderhoud en de verzekeringen

 

Naast de verplichte BA verzekering geniet je extra bescherming voor jezelf, je passagiers en je auto, via: 

 

Niet gereden geld terug

Eerste bezoek aan een dealer

 

Ga langs bij een dealer van de modellen die je het leukst vindt. Hij geeft je uitleg over de auto’s en kan je meteen ook een richtprijs voorstellen.
Stem echter nooit meteen in met dat eerste voorstel, maar vraag ook elders een offerte aan.
Ook bij niet-merkgebonden garages vind je trouwens vaak een ruim aanbod aan nieuwe auto’s.

 

 

Opties

 

Om de uiteindelijke prijs van de auto te kennen, moet je eerst nog de opties kiezen. En daar ga je zo ver in als je zelf wilt. Bepaal wel op voorhand wat je leuk vindt of nodig hebt, zodat je je niet laat verleiden door opties die voor jou overbodig zijn. Kies je voor rijhulpsystemen? Dat is een goede zet: voor je veiligheid, maar ook voor korting op je autoverzekering

 

 

Korting

 

Zowat elke autodealer geeft een bepaalde korting. Zorg ervoor dat je de offerte steeds op papier meekrijgt. Dat document kun je tonen in je onderhandeling met andere handelaars.

 

Geen haast

 

Geef de verkoper nooit de indruk dat je snel een nieuwe wagen wilt kopen. Zeg dat je rustig je tijd zult nemen om de verschillende voorstellen te vergelijken.

 

 

Opnieuw onderhandelen

 

Heb je een prijsvoorstel gekregen en weet je welke auto je wilt, ga dan opnieuw met de dealer onderhandelen over de prijs. Het is ook handig om zicht te hebben op je toekomstige kosten voor verbruik en onderhoud. Soms krijg je bepaalde extraatjes aangeboden, zoals vloermatten of een autoradio. Maar vraag je steeds af of die extraatjes voor jou wel nuttig zijn.

 

 

Aankoop

 

Heb je beslist, dan onderteken je de verkoopovereenkomst. Laat daarin zeker een leveringstermijn opnemen en een sanctie voor als deze termijn niet gerespecteerd wordt.

 

Proficiat met je nieuwe auto!

 

goedkoop autoverzekering tellen berekenen offerte tarief prijs

Niet gereden geld terug