CORONAPANDEMIE... dwarsboomt je reisplannen?

De coronapandemie dwarsboomt je reisplannen…

Kan je iets recupereren?

Wie had gedacht om dit voorjaar even de batterijen op te laden vóór de spurt naar de zomervakantie, zag zijn plannen in het water vallen. Moest jij ook een lange of korte reis uitstellen? Dan vraag je je waarschijnlijk af of dat budget volledig verloren is. Wij zetten een paar scenario’s op een rij, op basis van de situatie vandaag.

 

Wat zolang het negatief reisadvies geldt?

 

Sinds 14/03/2020 geldt een negatief reisadvies voor alle landen. Als je reis om die reden niet kan doorgaan, dan is dat door bepaalde annuleringsverzekeringen gedekt. Heb je je reis echter pas geboekt nadat bekend werd dat er op je bestemming ook een epidemie uitgebroken is en/of dat er een negatief reisadvies is, dan is dat vaak niet gedekt.

 

Wat als er geen negatief reisadvies meer is?

 

Naargelang de situatie evolueert, is het mogelijk dat de FOD Buitenlandse Zaken voor bepaalde bestemmingen stapsgewijs zijn negatief reisadvies terug intrekt. Als dat het geval is voor jouw bestemming, dan zijn er verschillende scenario’s mogelijk.
 

 • Het land van bestemming handhaaft een inreisverbod voor reizigers uit België
  De meeste annuleringsverzekeringen dekken die situatie niet.

 • Je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij beslist om jouw bestemming nog niet meteen terug aan te doen
  Als zij dit beslissen zonder verplichting van de overheid, dan kan je je best ook tot hen richten om een eventuele vergoeding te bekomen.

 • Je reis kan in principe doorgaan, maar je annuleert die zelf om besmetting ter plaatse te voorkomen
  Als je zelf beslist je reis te annuleren hoewel de autoriteiten het (voldoende) veilig vinden om naar die bestemming te gaan, zijn de kosten bijna altijd voor je eigen rekening.

 • Voor je kan vertrekken word je zelf besmet met corona, of moet je uit voorzorg in quarantaine
  Als de besmetting met corona bevestigd wordt en je nog in quarantaine moet blijven, heb je in de ogen van verzekeraars een geldige reden om je reis te annuleren. Je annuleringsverzekering zal dus tussenkomen. Als je echter uit voorzorg in quarantaine wordt geplaatst (omdat je – mogelijk – in contact kwam met een besmet persoon), maar je vertoont zelf nog geen symptomen, dan geldt dat niet als ziekte.