IS ASBEST GEVAARLIJK?

Wat is asbest? Waarom is het gevaarlijk?

afbeelding van schadeweb
Door schadeweb op ma, 05/18/2020 - 11:56

In een normale gebonden toestand vormt asbest geen gevaar voor de omgeving. Het zijn echter de kleine asbestvezels die vrijkomen tijdens het slijpen, breken, boren of schuren die gevaarlijk zijn. Dergelijke asbestvezels komen in de longen terecht, waar ze zich vasthechten. 

Hierdoor veroorzaken ze vaak vele jaren later longaandoeningen, zoals asbestose of longkanker. De kleinste asbestvezels verspreiden zich bovendien via de lymfebanen, waardoor ze alle uithoeken van het lichaam vervuilen. Aan het inademen van asbest zijn dan ook diverse asbestziekten verbonden die niet altijd verband houden met de longen, denk daarbij aan kanker aan het hartzakje of aan kanker aan het buikvlies (door het inslikken van uitgehoeste vezels). 

Daarom is het belangrijk dat u nooit zelf asbestwerken uitvoert, maar het verwijderen ervan overlaat aan een ervaren asbestverwijderaar!

 

 
afbeelding van schadeweb
Door schadeweb op ma, 05/18/2020 - 11:59

Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal dat niet zichtbaar is met het blote oog.
Het kent een aantal gunstige eigenschappen. Zo is asbest brandwerend, goedkoop, sterk, isolerend en slijtvast. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat asbest tot de jaren ’80 veelvuldig in bouwmaterialen werd verwerkt. 
In ongeveer 3.500 soorten bouwmaterialen die we in Vlaanderen aantreffen, is asbest terug te vinden.
Asbestdaken en asbestgevels zijn hierbij de meest voorkomende toepassingen.
Zeker leien daken van voor 1996 of golfplaten van voor 1992 bevatten bijna altijd asbest.

asbest verwijderen golfplaten leien dak

Hulp nodig bij het beheer van je schadegeval?

 Snel, gemakkelijk en vrijblijvend!

SCHADEHULP