AANVRAAG NUMMERPLAAT KENTEKENPLAAT in België. Hoe vraag je een nummerplaat aan?

Hoe vraag je een NUMMERPLAAT aan?

Je hebt een nieuwe auto gekocht en je wil er zo snel mogelijk mee op de baan.
Voor je op de weg mag, moet je eerst nog je voertuig inschrijven en een kentekenplaat aanvragen.
Maar hoe doe je dat?

 

Hoe kom je aan het roze formulier "AANVRAAG TOT INSCHRIJVING VAN EEN VOERTUIG"?

  • Bij een nieuw voertuig wordt het roze formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig” bezorgd door de garages of autodealer.
  • Bij een tweedehandswagen ontvang je als koper het roze formulier van de verkoper, die het ontvangen heeft bij de keuring voor verkoop van zijn voertuig. Dit formulier blijft 2 maanden geldig.
  • Bij een tweedehandsmotor wordt een blanco document “aanvraag tot inschrijving” ingevuld je verzekeraar. Je dient je verzekeraar dan het inschrijvingsbewijs van de vorige eigenaar en indien mogelijk een kopie van het gelijkvormigheidsattest te bezorgen.

 

Hoe het roze formulier indienen bij de DIV?

Het aanvraagformulier moet bij de DIV, ofwel de dienst inschrijving voertuigen, ingeschreven worden.

 

Nummerplaat aanvragen - voertuig online inschrijven
 

Je bezorgt het ingevulde ‘registratie aanvraag formulier’ aan je verzekeraar. Zij zullen dit formulier online indienen bij de DIV. De verzekeraar of makelaar zal dit formulier bijhouden.

Als je al over een nummerplaat van het Europese model beschikt, heb je enkel een nieuw inschrijvingsbewijs nodig. Op het roze formulier zal de verzekeraar dan aanduiden dat je al een Europese nummerplaat hebt.

In sommige gevallen zal je auto niet digitaal kunnen ingeschreven worden. Bijvoorbeeld een geïmporteerde auto, een oldtimer,… De aanvraag tot inschrijving kan dan opgestuurd worden naar DIV met de post of je kan hiermee persoonlijk tot aan een DIV kantoor gaan na afspraak. Uiteraard dient op dit document door je verzekeraar eerst een vignet van de verzekeringsmaatschappij aangebracht te worden.

 

roos formulier auto - aanvraag tot inschrijving van een voertuig - roze formulier

 

Hoe gebeurt de levering van de NIEUWE KENTEKENPLAAT / NIEUWE NUMMERPLAAT?

Nadat je verzekeraar het ingevulde formulier heeft ingediend krijg je de volgende werkdag (of een dag later) een nieuwe nummerplaat geleverd.
De postbode bezorgt je de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs nadat je aan hem 30 EUR betaald hebt.
Als je enkel een inschrijvingsbewijs nodig hebt, is dit 26 EUR.
Je kan de nummerplaat ook steeds op een zelf gekozen adres laten afleveren of bij de garagist/autodealer waar je de auto gekocht hebt.

Je krijgt het inschrijvingsbewijs in tweevoud geleverd. Eén voor in het voertuig en één voor thuis. Op het inschrijvingsbewijs staat ook duidelijk vermeld welk deel je in de wagen moet leggen en welk deel thuis.

 

Hoe bevestig je de nummerplaat aan je voertuig?

Bevestig je officiële nummerplaat aan de achterzijde van je voertuig.
Nu moet je enkel nog een extra nummerplaat laten maken voor aan de voorzijde van je voertuig en je kan de baan op.